YÜKSEK LİSANS BAŞVURUSU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
- Dr. Erdem Oklay
- 9 Oca
- 3 dakikada okunur

Eğitim sürecinizi akademik yönde ilerletmek gibi bir hedefiniz varsa ve nelere ihtiyacınız olduğunuzu bilmiyorsanız, doğru yerdesiniz. Nasıl ve neden yüksek lisans yapılır? Yüksek lisans yapmanın şartları nelerdir? Akademik Koç, sorularınızı cevaplamak için yanınızda.
Neden Yüksek Lisans?
Kendinizi alanınızda geliştirmek istiyorsanız, bir iş alanında kendinizi geliştirmeyi hedefliyorsanız ya da akademik kariyer düşünüyorsanız yüksek lisans eğitimi almanız gerekecek. Yüksek lisans sürecine girerken öncelikle bu amaçlardan hangisine sahip olduğunuzu netleştirmek faydalı olacaktır.
Bu noktada sık karşılaştığımız bir durum yüksek lisansa başlarken adayların güçlü bir nedenlerinin olmamasıdır. “Atanamadım bari yüksek yapayım dedim”, “Öğrencilik hayatımı biraz daha uzatmak istedim”, “Çevremdeki herkes yüksek yaptı ben de yapmalıyım diye düşündüm” gibi nedenler yüksek lisansa başlama sebebi olmamalıdır.
Tezli Yüksek Lisans mı, Tezsiz Yüksek Lisans mı?
Diyelim güçlü bir nedeniniz var ve yüksek lisansa başlamaya karar verdiniz. Şimdi sizi önemli bir karar daha bekliyor. Hemen hemen her bölümün tezli veya tezsiz yüksek lisans eğitimi olabilir. Burada seçim yaparken, beklentilerinize yönelik bir tercih yapmalısınız. Akademik kariyer mi istiyorsunuz, iş alanınızda profesyonelleşmeyi mi bekliyorsunuz? Bu tercihin belki de en önemli sorusu bu sorudur, vereceğiniz cevap tercihinizi yaparken yol göstericiniz olacak.
Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimi; genellikle 2 ya da 3 dönem sürmektedir. ALES şartı içermez ancak bazı programlar Yabancı Dil Belgesi şartı koşabilir. Tezsiz yüksek lisans eğitimi, akademik kariyer isteyenler için uygun bir seçim olmayacaktır. Genellikle sektöründe profesyonelleşmek isteyen bireyler için uygundur. Akademik kariyer yapmayı düşünmüyorsanız, alanınızda derinlemesine bilgiler öğrenmeyi ve kendinizi geliştirmeyi hedefliyorsanız tezsiz yüksek lisans yapmayı tercih edebilirsiniz.
Tezli Yüksek Lisans Eğitimi; tezsiz yüksek lisans ile kıyaslandığında daha geniş bir kapsama sahiptir. Tezli yüksek lisans süreci iki yıldır, bir yıl ders dönemi ve bir yıl tez yazma sürecini içerir. Çoğu programda ALES ve dil puanı şartı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra tercih ettiğiniz bölüme yönelik bir bilim sınavına yahut mülakata tabi tutulursunuz. Akademik kariyer isteyen bireyler, tezli yüksek lisans yapmalıdır.
Yüksek Lisans Eğitimine Giriş Şartları
Akademik kariyerinizi ilerletebilmek için yüksek lisans yapmaya karar verdiniz. Peki, yüksek lisansa girebilmek için şartları nasıl sağlayabilirsiniz? Öncelikle şunu belirtelim, hemen hemen her üniversite ALES, dil puanı, bilim sınavı ya da mülakat (bazen ikisini birden içerebilir) ve iyi bir mezuniyet ortalamanız olmasını bekler. Detayları hemen açıklayalım:
Mezuniyet Not Ortalamanız: Lisans eğitiminizi iyi bir ortalamayla bitirmeniz, akademik kariyeriniz için oldukça önemli. Not ortalamanız, yüksek lisansa giriş şartlarından biridir. Üniversiteler genellikle dörtlük sistemde 2-2.5 ortalama ile mezun olma şartı sunar. Elbette daha yüksek puana sahip olmanız sizi ileriye taşıyacaktır.
ALES: “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavının” kısaltması olan ALES, akademik hayatınız için gerekli olan sınavlardan biridir. Sınav Türkçe ve matematik derslerini içermektedir. Kazanmak istediğiniz programa bağlı olarak sayısal, eşit ağırlık ya da sözel puan türünde ihtiyacınız olan puanı almanız gerekir.
Yabancı Dil Puanı: Üniversitelerin neredeyse her programı, tezli yüksek lisans eğitimi için yabancı dil puanı şartı arar. Bunun için ÖSYM’nin düzenlediği YDS (Yabancı Dil Sınavı), YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) ile başvuru yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı programlarda TOEFL veya IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavları da kabul edilmektedir.
Bilim Sınavı ve Mülakat: Bilim sınavı, kazanmak istediğiniz programa yönelik olarak yapılan bir sınavdır. Burada program hakkında bazı temel ve gerekli bilgiler hakkında bilgi sahibi olmanız beklenir. Mülakat ise bir nevi bilim sınavının yüz yüze yapılmış halidir. Programın şartlarında hangisi varsa, buna yönelik olarak bir hazırbulunuşluk içerisinde olmanız beklenir.
Üniversiteler her güz döneminde ve bazen de bahar döneminde yüksek lisans eğitimi için başvuru açar. Başvurmak istediğiniz programın detaylarına üniversitelerin resmi web sitelerinden ulaşabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Akademik Kariyer Sürecinde Koçluk
Akademik kariyer yaparken, özellikle tez sürecinde ve sonrasında bir rehbere ihtiyaç duyabilirsiniz. Akademik Koç, yazılarıyla sizi bilgilendirirken mentorluk hizmeti ile de bu sürecinizde ihtiyacınız olan hizmeti sunmakta. Akademik hayatınızı daha verimli ilerletebilmek ve doğru yöntemle ilerlemek için hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.
Bizimle hemen iletişime geçin ve akademik kariyerinizin kabusunuz olmasını önleyin!
Bình luận