TEZİN GİRİŞ BÖLÜMÜ NASIL OLMALI?
- Dr. Erdem Oklay
- 2 Oca
- 2 dakikada okunur

Tez, araştırmacının akademik hayat içindeki bir temsili niteliğindedir. Etkili bir tez çalışması, okuyucuya araştırma ile ilgili gerekli bilgilere ulaşabileceği bir giriş bölümü sunmalıdır. Giriş bölümü okuyucuya tezi anlayabileceği, konuyu değerlendirebileceği bir ön hazırlık sağlamalı ve araştırmanın niçin önemli olduğunu anlatabilmelidir. “Bu kadar önemli bir kısmı nasıl doğru biçimde yazacağım?” telaşına kapılmış olabilirsiniz. Endişelenmeyin, Akademik Koç ekibi tezinizin giriş bölümünü hazırlarken kullanacağınız pratik bilgileriyle yanınızda. İhtiyacınız olan detaylara bu yazıda ulaşabileceksiniz.
Giriş bölümünü oluşturmaya başlarken, öncelikle bu bölümde yer vermeniz gereken bilgileri öğrenmelisiniz. Bu nedenle yazmaya başlamadan önce detaylı bir araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Peki, bu araştırmayı nasıl yapmalısınız? Literatürü incelemek ve yapılmış olan tez çalışmalarının giriş bölümlerini okumak elbette çok faydalı olacak. “Ulusal Tez Merkezi Yöktez” bu sürecin önemli bir parçası. Tarayıcınız ile kolayca erişim sağlayabileceğiniz Yöktez, ulusal alanda yapılmış olan tez çalışmalarına erişiminizi sağlar, böylece burada tezlerin giriş bölümünü inceleyerek ilk önemli adımı atmış olacaksınız.
Tez çalışmanızın giriş bölümü belli alt başlıkları içermelidir. Çalışmanızın problem durumu, amacı ve önemi, alt problemleri gibi önemli bilgiler giriş bölümünde yazılır. Gelin bu bölümleri nasıl hazırlamanız gerektiğini detaylıca inceleyelim:
Tezde Problem Durumu Yazmak: Araştırılan problemin net bir biçimde tanımlanması, bu problemin çözümü için de bir belirleyici olmaktadır. Okuyucu, bu çalışmaya niçin ihtiyaç duyulduğunu burada öğrenecektir. Problem durumunda araştırma konunuz ile ilgili belli başlı tanım ve açıklamalara yer vermelisiniz. Tez konunuz ile alakalı yapılmış olan benzer çalışmaları inceleyerek, alandaki eksikliği iyi ifade etmeli, yaptığınız çalışmanın hangi boşluğu dolduracağına yönelik bilgi vermelisiniz. Bunu “büyük resmin içindeki küçük detay” olarak adlandırabiliriz. Yapılmış olan çalışmalar büyük resmi oluştururken, sizin çalışmanız bu resimdeki eksik kalan detayı ekleyecek ve resmi tamamlamaya yardımcı olacak.
Problem Cümlesi ve Alt Problemler: Problem cümlesi, yaptığınız araştırmanın net bir şekilde ifade edildiği bölümdür. Bir nevi çalışmanızın adını aldığı soru cümlesidir. Problem cümlesini detaylara indirgediğiniz kısım ise alt problemleri oluşturur. Alt problemler kısmında inceleyeceğiniz değişkenlere yer vermeli, araştırmada hangi sorulara cevap arandığını ifade etmelisiniz.
Araştırmanın Amacı ve Önemi: Amaç bölümü, kısa ve öz biçimde bu çalışma ile ortaya ne koymak istediğinizi ifade eder. Problem cümlenizin küçük bir açıklaması gibi düşünebilirsiniz, ortaya koyduğunuz problemi araştırarak neyi amaçladığınızı okuyucuya burada açıklarsınız. Araştırmanın öneminde ise, bu problemi araştırmanın alana nasıl bir katkı sağlayabileceğini anlatmalısınız. Araştırmanın önemi; akademik çerçevede çalışmanızın değeri hakkında bir fikir verir. Tez çalışmasını niçin bu konu üzerine kurduğunuz ve alana ne katmak istediğiniz anlaşılır hale gelir.
Varsayımlar ve Sınırlılıklar: “Sayıltılar” veya “varsayımlar” olarak yazacağınız kısım, çalışma grubu ya da süreç ile ilgili “bunun böyle olduğunu varsayıyorum” düşüncesi ile yazılmış olan kısımdır. Bunu bir örnekle açıklarsak; araştırma grubuna çalışmanız için bir form yaptırdığınızda, bunu içtenlikle cevaplayıp cevaplamadıklarına emin olamazsınız. Ancak samimiyetle doğru cevap verdiklerini varsayar ve sürecinizi buna göre sürdürürsünüz. Yapılmış olan tezleri incelediğinizde “Görüşme yapılan kişilerin soruları içtenlikle cevapladığı varsayılmıştır” gibi ibarelere yer verildiğini görebilirsiniz. Sınırlılıklar kısmı ise, yaptığınız çalışma için ulaşabildiğiniz alanı ifade eder. Araştırmanızı yaptığınız toplumun tüm bireylerine ulaşmak mümkün olmadığından, çalışmanın yapıldığı grup ile sınırlı olduğunu belirtmeniz gereklidir.
Tezin giriş bölümü, yaptığınız çalışma hakkında pek çok fikir verecek olan kısımdır. Bu nedenle tüm bu püf noktaları dikkate almanız, etkili bir giriş bölümü yazmanızı sağlayacaktır. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yeni bir yazıda görüşmek üzere!
コメント