TEZ YAZARKEN KAYNAK TARAMA: PROQUEST VERİTABANI NASIL KULLANILIR?
- Dr. Erdem Oklay
- 13 Oca
- 2 dakikada okunur

Tez süreci içerisinde en önemli gerekliliklerden biri veritabanı kullanarak doğru literatür taraması yapabilmektir. Literatür taraması; tez konunuz hakkında akademik alanda yapılmış olan çalışmaları okuyarak daha geniş kapsamlı bilgi edinebilmeniz açısından önemlidir. Bunun için literatürdeki tezler, makaleler, bildiriler ve kitaplar gibi pek çok farklı kaynaktan faydalanabilirsiniz. Elbette bu tez sürecinde yabancı kaynaklardan bilgi edinmeniz, tezinizi yazarken fayda sağlayacak.
Peki, tıpkı Türkçe tezler için kolayca ulaşabildiğimiz bir veri tabanı gibi; yabancı kaynaklara ulaşabileceğimiz kolay bir yol yok mu? Elbette var! Bu yazımızda ProQuest’in nasıl kullanıldığını öğreneceksiniz.
ProQuest, içerisinde milyonlarca bilimsel inceleme ve tez barındıran bir veritabanı. Bu nedenle her alandan araştırmacılar için kaynak barındıran değerli bir veri tabanı. ProQuest kullanırken işinize yarayacak bazı püf noktalarına bakalım:
Nasıl Erişim Sağlarım? : ProQuest’e erişim sağlayabilmeniz için birkaç farklı yoldan bahsedeceğiz. Öncelikle üniversitenizin sağladığı erişim ile kullanmanız mümkün. Neredeyse her üniversitenin altyapısı ile ProQuest’ten faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (Ulakbim) ile erişebilirsiniz. Aynı zamanda bazı üniversitelerin sunmuş olduğu proxy ayarları sayesinde, bilgisayarınızın proxy ayarını değiştirerek ProQuest’e istediğiniz her yerden erişim sağlayabilirsiniz.
Nasıl Arama Yapabilirim? : Siteye giriş yaptığınızda karşınıza çıkan basit arama butonu ile, araştırmak istediğiniz konuyu yazarak tarama yapabilirsiniz. Literatür taraması yaparken tam bir cümleyi araştırmak istiyorsanız, cümleyi tırnak içine (“”) almanızda fayda var. Böylece spesifik olarak istediğiniz konu ile ilgili sonuçlar karşınıza çıkacak.
ProQuest Veritabanı ile Tarama Yapmanın Kolaylıkları
ProQuest taraması yaparken gelişmiş arama özelliği sayesinde ilgili alanı seçebilirsiniz. “Topic, author keywords, keywords, title” ve daha pek çok farklı alanı filtreleyerek ihtiyacınız olan kaynaklara daha kolay erişim sağlayabilirsiniz.
Sıralama özelliği sayesinde ilgililik durumuna göre bir sıralama yapabilir, daha eski veya daha yeni kaynakları ilk sıralarda görebilirsiniz.
Yazar adı, üniversite, konu başlığı gibi farklı alanlarda araştırma yapmanıza imkan tanıyan ProQuest, bunların yanı sıra dil seçeneği seçmenize de imkan tanır.
Erişim sağladığınız dokümanları pdf olarak indirebilir, mail yoluyla iletebilir veya alıntılama yapabilirsiniz.
Literatür taraması, çalışmanızda yer alacak atıfları ve içeriği en doğru şekilde oluşturmanız için bir zemin hazırlar. Bilgi donanımınızı artırmak için konu alanınız ile ilgili yeterli kaynağa ulaşmalı ve okumalar yapmalısınız. Çok fazla kaynağa erişim sağlayan ProQuest veritabanı ise bu süreçte oldukça işinize yarayacaktır.
コメント