LİTERATÜR TARAMA SÜRECİNDE ULUSAL TEZ MERKEZİ (YÖKTEZ) NASIL KULLANILIR?
- Dr. Erdem Oklay
- 6 Oca
- 2 dakikada okunur

Tez sürecinin en önemli noktası, literatür taramasını doğru biçimde yapabilmektir. Literatür taraması bu sürecin bir kısmında yer almaz, sürecin tamamına yayılmış olan bir parçasıdır. Pek çok öğrenci gibi, siz de konunuzu belirleyip birtakım araştırmalar sonrasında literatür taramasının sona erdiğini düşünebilirsiniz. Ancak tez yazarken süreç boyunca okumalar yapmanız gerekecek.
“Keşke daha önce yazılmış olan tezlere kolaylıkla ulaşabilsem” diyorsanız, YÖK Ulusal Tez Merkezi eliniz ayağınız olacak. Peki, YÖKTEZ nasıl kullanılır, en etkili biçimde nasıl faydalanabiliriz? Yazımızın devamında tüm detayları öğreneceksiniz.
Ulusal Tez Merkezi YÖKTEZ, Türkiye’de yapılmış olan tez çalışmalarına tek bir platform üzerinden erişebilme imkanı sunar. Ancak ihtiyacınız olan tezleri bulabilmek bütün çalışmalar içerisinde zor olabilir, elbette siteyi doğru kullanmayı bilmiyorsanız. O halde, istediğiniz araştırmalara ulaşabilmek için filtreleme özelliklerini nasıl kullanacağınıza adım adım bakalım:
YÖKTEZ’e Ulaşım: Tarayıcınızda “yöktez” kelimesini arattığınızda siteye kolaylıkla erişim sağlarsınız. Açılan ilk sayfada bir arama butonu, aranacak alan, izin durumu ve tez türü karşınıza çıkar.
· Arama butonu, araştırmak istediğiniz kelimeyi yazabileceğiniz alandır. Burada yazmayı düşündüğünüz tez konunuz ile ilgili araştırmalarda alanı daraltabilmek amacıyla gerekli kelimeleri aratabilirsiniz.
· Aranacak alan; arattığınız kelimeyi hangi alanda taramak istediğinizi seçme şansı sunar. Tez adı, özet bölümü, yazar, danışman vb. farklı alanlarda tarama yapılır.
· İzin durumu, tezin izinli veya izinsiz olma durumuna göre filtreleme yapar.
· Tez türü; yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, sanatta uzmanlık gibi farklı türlerde yapılmış tezlere ulaşma imkanı sağlar.
YÖKTEZ’de Detaylı Tarama: YÖKTEZ, düzenli içeriği ve kolay filtreleme özellikleri sayesinde tez yazma sürecinde yardımcınız olacak. Detaylı tarama seçeneği bu noktada fazlasıyla işinize yarayacak. İzin durumunun hemen altında yer alan “detaylı tarama” seçeneğini seçin.
Detaylı Tarama Nasıl Kullanılır? Detaylı Anlatım
· Bu kısımda aramak istediğiniz ana bilim dalı veya bilim dalını seçebilirsiniz. Spesifik olarak kendi alanınızı seçebilme imkanı, yapılan binlerce çalışma arasından kendi bilim dalınızda yapılmış olan çalışmaları sizin için filtreler. Ana bilim dalını seçtiğinizde bütün bölümler listelenir, böylece kendi bölümünüzü seçebilirsiniz.
· Tez türü filtreleme özelliği ile yine istediğiniz türde tezi seçebilirsiniz.
· Yıl seçeneğinde istediğiniz yıllar arasında yapılmış olan çalışmaları listeleyebilirsiniz. Literatür taramasında geçmiş yıllarda yapılmış çalışmalar ile son yıllarda yapılan çalışmaları karşılaştırmak; konu üzerinde yapılan gelişmeleri tespit edebilmek adına önemlidir.
· Dil seçeneğinde, tezin hazırlanmış olduğu dili seçebilirsiniz. Böylece ulusal kaynaklar içerisinde yabancı dilde yapılmış çalışmaları da ayırt edebilmeniz sağlanır.
· Fen, sosyal veya tıp gruplarından birini seçmek istediğinizde, “grubu” seçeneği ile alanı daraltabilirsiniz.
· Yalnızca bir kişinin yazdığı teze ulaşmak istiyorsanız, “yazar” kısmına bu kişinin adını aratabilirsiniz. Böylece binlerce çalışma içerisinden yalnızca istediğiniz kişinin yazdığı çalışmaya ulaşabileceksiniz.
· Diyelim ki tez danışmanınızın öğrencileri ne çalışmalar yapmış, merak ediyorsunuz. Elbette çalışmalarınızda danışmanınızın diğer öğrencilerinin yaptığı çalışmalardan da öğrenecekleriniz var. Bunun için “danışman” kısmında danışmanınızın adını aratabilirsiniz.
Kritik Bilgiler:
Tezlerin özet kısımları genelde teze ait temel bilgiyi içerir. Ancak arattığınız tezlerin tamamını okumak için erişim izni olan tezleri seçmenizde fayda var.
Tarama yaparken karşınıza binlerce sonuç çıkabilir. Doğru filtreleme ile bu sayıyı düşürün ve tezleri indirmeden önce özetlerine mutlaka göz atın.
Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sınırlı sayıda kontenjanımızdan yararlanıp akademik mentorluk hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Bunun için iletişimden bilgi alabilirsiniz.
Yeni bir yazıda görüşmek üzere!
Comments